3. Casuïstiekexamen
Het casuïstiekexamen wordt in het klinische leerjaar individueel geëxamineerd en heeft betrekking op casuïstiek, diagnostiek en behandelen van ten minste één patiënt.
3.1 Toelating
De student dient voor de tentamens en het schoolexamen (theorie en praktijk) van de opleiding geslaagd te zijn alvorens te kunnen worden toegelaten tot het casuïstiekexamen.
De betaling van de collegegelden is voorwaarde voor de deelname aan alle examens (schoolexamens, casuïstiek en diplomafase). Tevens dient het casuïstiek-examengeld, te weten 309€, ten minste 3 weken voor de zittijd overgemaakt te zijn op de rekening van het NACOM. (NL40ABNA0413867994)
3.2 Inhoud
Het Casuïstiekexamen bestaat uit een onderzoek naar:
- Kennis.
- Inzicht.
- Praktische Vaardigheden.
- Integrerend vermogen.
- Beroepshouding & verantwoording
- Differentiaal diagnostiek
- Uitsluitingdiagnostiek
- Opstellen van een behandelplan
Het Casuïstiekexamen heeft betrekking op casuïstiek, diagnostiek en behandelen van tenminste één patiënt.
3.3 Duur
De totale duur van het Casuïstiekexamen bedraagt 100 minuten:
- 30 minuten anamnese en onderzoek
- 30 minuten integratie en behandeling
- 40 minuten presentatie & verdediging voor de jury van het NACOM.
De kandidaat onderzoekt gedurende 30 minuten de betreffende patiënt, waarna de integratie van gegevens volgt en de opstelling /, uitvoering en toetsing van een therapieplan (30 minuten). Vervolgens wordt de kandidaat over de betreffende patiënt ondervraagd door de examencommissie (40 minuten).
3.4 Verstrekte gegevens
De gegevens van de betreffende patiënt omvatten tenminste:
Anamnese:
- naam (initialen), geboortedatum en woonplaats van de patiënt.
- beroep.
- huidige klacht en eventuele nevenklachten.
- eventueel medicijngebruik.
- relevante factoren.
Onderzoek:
eventueel relevante gegevens (labo, Röntgen, aanvullend).
3.5 Vorm
Voorstudie:
De kandidaat ontvangt 60 minuten vóór aanvang van het examen (gedurende de Klinische Fase) de verstrekte gegevens van de betreffende patiënt. De kandidaat wordt hierbij in de gelegenheid gesteld zich voor te bereiden.
Onderzoek:
De kandidaat heeft 30 minuten de gelegenheid om een volledig onderzoek bij de patiënt uit te voeren. In dit onderzoek dienen alle relevantie zaken onderzocht te worden. Vervolgens krijgt de kandidaat de gelegenheid de onderzoeksgegevens te integreren in het beroepsmatig concept, een behandeldoel op te stellen en de behandeling uit te voeren. Dit praktische gedeelte van het casuïstiekexamen wordt door een docent gecontroleerd, zo nodig vindt overleg met een tweede docent plaats.
Praktijk:
In het praktische gedeelte van het casuïstiekexamen (tijdens de Kliniek (Co-Therapie)) wordt de kandidaat getoetst op praktische vaardigheden (30 minuten). Tot deze toetsing behoren:
- Inspectie en algemeen onderzoek.
- Osteopathische c.q. Mesologische diagnostiek.
- Vaardigheden op pariëtaal, visceraal of craniaal gebied. (Mesologie pols-, tong, fysische Diagnostiek en EFD)
- Uitsluitingsdiagnostiek en safety-testen
- Inzicht in de samenhang
De praktische vaardigheden worden uitgevoerd op de patiënt, zo nodig kunnen praktische vaardigheden aan het einde van de dag worden gecontroleerd op de uitvoering op een medestudent. .
Ondervraging:
De kandidaat presenteert (maximaal 20 minuten) aan de jury (NACOM) de case en wordt door de jury gedurende maximaal 20 minuten ondervraagd op differentiaal diagnostiek, integratie van gegevens, theoretische achtergrond (anatomie, fysiologie, pathologie).
Ten tweede over osteopathische inzichten, psychologie, uitsluitingsdiagnostiek en causaliteit.
Als derde punt van het theoretische gedeelte wordt de kandidaat ondervraagd over de therapeutische mogelijkheden en voorzorgsmaatregelen. Aan de orde kunnen komen de werking van een therapie, de contra-indicaties, voedingsadviezen en eventuele andere adviezen.
De CanMeds-rollen worden in de beoordeling gewogen. In de regel vindt de ondervraging door de jury (1e zittijd) plaats halverwege de kliniek-periode.
3.6 Protocol
Van het verloop van het examen wordt door een lid van de jury protocol gehouden. Hierin wordt tevens de voorlopige beoordeling vermeld, alsmede de motivatie van de beoordeling. Tevens kan het gehele examen opgenomen op audio.
3.7 Beoordeling en Kwalificatie
Het casuïstiekexamen wordt beoordeeld aan de hand van verschillende competenties. De puntenverdeling van de competenties van het casuïstiek-examen is als volgt:
Onderdelen (docenten Klinische Fase)
Anamnese: | 10 |
Onderzoek: | 15 |
Behandeling: | 10 |
Beoordeling Examen: competenties (Jury)
Medisch Handelen | 15 |
Beroepsmatig Handelen | 20 |
Communicatie | 05 |
Samenwerking | 05 |
Organisatie | 05 |
Gezondheidsbevorderaar | 05 |
Professioneel | 10 |
Uitslag: | 100 |
Bij de beoordeling van het casuïstiekexamen wordt gebruik gemaakt van de volgende kwalificaties:
a. ‘voldaan aan de eisen’.
b. ‘niet voldaan aan de eisen’.
Aan de kwalificatie genoemd onder a. kan worden toegevoegd
met onderscheiding (7)
met grote onderscheiding (8)
met lof (9)
Het casuïstiek-examen wordt beoordeeld op het niveau van reproduceerbaarheid (Knows), Inzicht (Knows how), demonstratie (Shows how) en toepassing (Does). Hiertoe wordt gebruik gemaakt van de piramide van Miller.
3.8 Uitslag
In de slotvergadering kunnen alle resultaten van de tentamens, het eindexamen van de opleiding en het casuïstiekexamen beschouwd worden om een definitieve eindbeoordeling te bepalen. De beoordeling van het casuïstiekexamen wordt door de voorzitter van de jury aan het eind van de betreffende dag voor de zittijd aan de kandidaat meegedeeld.
3.9 Onregelmatigheden en geschillen
Voor het eindexamen gelden ten aanzien van onregelmatigheden en geschillen de bepalingen zoals gesteld in het examenreglement (OER) van de opleiding (en het NACOM).
3.10 Herkansing / Zittijden
Voor het casuïstiekexamen zijn drie zittijden beschikbaar. Er zijn dus drie kansen om het casuïstiekexamen te behalen. Een niet gebruikte zittijd wordt als verloren beschouwd.
Check de data op deze Website.
3.11 Let op!
Het casuïstiekexamen is 3 jaar geldig! Mocht de kandidaat om wat voor reden niet binnen 3 jaar de thesis hebben verdedigd dan zal het casuïstiekexamen opnieuw afgenomen moeten worden.